top of page

HISTORIA

Harry Hannus, kaikkien aikojen menestynein suomalainen kilpapyöräilijä

Borgå Akilles var en av de första cyklingföreningarna som grundades redan år 1912. Att jämföras: Tour de France kördes första gången år 1911.

 

Sedan distriktmästerskap vinsten år 1912 har Akilles varit på toppen av finländska cykelföreningarna.

 

Akilles cyklister har tävlat I flera VM och OS för Finland och föreningen arrangerar också Finlands kändaste och största cykellopp, Borgå loppet. Tävlingen arrangeras varje år första veckan I Juni med andra tävlingar som körs också på cyklingens superveckoslut. 

 

Den medföljande och förloppet för superhelgen är Fellmanloppet i Lahtis som organiseras av TWD på fredag. I Borgå startar superhelgen på lördag med ett minnesmärke av Akilles-legenden Ole Wackström. Superhelgen kulminerar med den legendariska Borgåloppet, vars eftertraktade utmärkelsen till Hellracer-trofén som alla finska förare vill gravera sitt namn på.

 

Harry Hannus, en stor cykelhjälte från Porvoos Akilles, har flest infästningar i Hellracer-trofén, med totalt nio segrar. Grundaren av tävlingen, Akilles Raul Hellberg, har sju inteckningar.

 

 

Borgå Akilles, en av de äldsta och mest kända cykelklubbarna i vårt land, har producerat dussintals ryttare till toppen av en krävande sport.

 

 

De stora vinnarna av Borgåloppet är också Akilles nuvarande huvudtränare Kari Myyryläinen och Akilles uppfödda, Liguigas- och Sky-teamets professionella förare och den nuvarande GM, general manager för World Tour professionell cykelstall Israel Startup Nation, Kjell Carlström. Var och en har en härlig sex stycken vinster.

 

Under ledning av huvudtränaren Kari Myyryläinen, som blev medlem i Akilles i början av 2000-talet, investerar vi kraftigt i att utveckla unga cyklister och förverkliga sina egna drömmar, som nästan alltid gör cykling till sitt eget yrke. Genom utvecklingen av unga cyklister vill vi bli det ledande finska cykelteamet år 2022.

 

Vi vill bygga Akilles Green Team som en utvecklingsplattform för finska ungdomar för internationella tävlingar. Samtidigt vill vi driva med en stark värdegrund för klimatet. Vi bjuder in unga talanger till en målmedveten cykelklubb.

 

Nu en översikt över hur framgång och något legendariskt skapades genom miljoner mil körda.

 

 

 

 

Grundning av cykelavdelningen 1911

 

år 1902 den 17 oktober grundades Borgå Nykterhetsvänners Gymnastikklubb, BNVs Gymnastikklubb. Klubbens namn ändrades till Gymnastik- och idrottsföreningen Akilles 1906 och Akilles blev en självstyrande förening. Tyngdlyftning och brottning var de första renarna i idrott, fotboll ingick i klubbens program 1907.

 

År 1911 gick cykling till Akilles-programmet. Akilles cykelteam uppnådde distriktsmästerskapet precis nästa år 1912, för att hedra dem rätt till fotostudio. År 1917 schack och 1920 grundades Akilles "hockeyklubb", föregångaren till bandydivisionen. Boxning blev den första grenen I en klubb Finland 1923.

 

Det första Borgåloppet

 

Den första Borgåloppet i historien kördes 1926. Borgåloppet föddes samtidigt som de kända endagsklassikerna i Europa.

 

Raul Hellberg, den första cykellegenden I Borgå Akilles, tog initiativet till att organisera Borgåloppet. Raul Hellberg var också vinnaren av den första Borgåloppet.

 

Tävlingen var 120 km lång, den kördes från Borgå till Helsingfors och tillbaka. Avresan var från Borgå-torget. Från början följdes utmärkelsedomarnas bil hela vägen till lokomotivgaraget. Den sköts sedan längs Helsingforsvägen till Helsingfors gamla stad, därifrån längs Tavastvägen till Siltasaarenkatu, och längre längs Uniongatan till den nuvarande Helsingfors domkyrkan, den så kallade till Stora kyrkan och sedan till St Nicholas-kyrkan. På hörnet av Senatstorget gjordes en hel tur tillbaka till Borgå. Returen ägde rum på samma sätt till Borgå. I Borgå kördes slutet av loppet till Ågatan, Nikolajgatan, Nya Berggatan och Aleksandersgatan  till idrottsplanen, där målet befann sig.

 

Raul Hellberg deltog i olympiska spelen 1928 och placerade sig tionde i tävlingen. Akilles-cyklister Raul Hellberg och Helmer Munter deltog i världsmästerskapet 1931 i Köpenhamn. Hellberg slutade fint på en åttonde plats och Munter var 21. OS 1932 hölls i Los Angeles. Hellberg rafflade av, men den svåra resan och att korsa fastlandet med tåg var för mycket för en framgångsrik affärsman att spendera tid på, och han åkte inte. Raul Hellberg, som är i god form, firade Nordiska mästerskapet på Stockholms olympiska stadion samma år, och han skulle utan tvekan ha haft möjlighet att kämpa även om en guldmedalj i tävlingen. Guld togs av italienska Attilio Pavesi. Campione Pavesi var känd för tio år sedan som världens äldsta överlevande tävlingscyklist. Han dog när han var hundra år gammal i 2011. Bronsen togs av Sveriges Bernhard Britz, som Hellberg vann flera gånger.

 

 

 

 

 

IMG_0380.jpeg
Attilio_Pavesi_1931.jpeg

Den första Borgåloppet i historien kördes 1926. Den ursprungliga rutten sprang från Borgå till hörnet av Helsingfors Senatstorget och tillbaka.

Raul Hellbergs regeringstid i Borgåloppet

 

Grundaren av tävlingen Raul Hellberg, en toppcyklist och affärsman i sin tid, vann Borgåloppet under sina tidiga år totalt sju gånger 1926-1930, 1932 och 1934. Från början var Borgåloppet ett internationellt lopp. Den första utländska vinnaren var Nils Welin från Sverige 1931.

 

De sena trettiotalet och 40-talet var till stor del ett firande av utländska cyklist. Arne Berg från Sverige vann 1935-36 och 1938, tyska Hans Preiskeit tog segern 1939-1940. 1941, innan fortsättningskriget började, gick segern igen till Sverige, när Åke Seyffarth vann.

 

Raul Hellberg (15.12.1900-30.10.1985) lyckades som tävlingscyklist och affärsman. Han vann 24 finska mästerskap, två nordiska mästerskap och representerade Finland i Amsterdam-OS 1928.

 

Raul Hellberg grundade senare den namnbärande idrottsaffären 1926 och innehade ett antal affärs- och organisationsledarpositioner och fick titeln som kommerseråd 1964.

 

Det andra kriget påverkade med organisationen av Borgåloppet

 

Under de svåra åren av fortsättningskriget var det en tre-årig paus i Borgåloppets arrangemang. Det fanns ingen tävling 1942-1944.

 

Efter kriget var det nya tävlare och många ungdomar, t.ex. den stora hjälten till Ole Wackström, som senare blev legenden i Akilles, blev Albin Andersson, som helt förlorade sin andrahand i kriget, som visade att man i tuffa tävlingar kan lyckas och vinna även med en hand.

 

Ole Wackström blev upphetsad över att cykla tack vare underverk av Andersson, som representerade Borgå Akilles. Albin Andersson var en lovande cyklist, men lyckades inte visa upp sina talanger i internationella tävlingar eftersom de bästa åren träffade krigstiden. Ett fragment av en granat som skivades över Anderssons underarm under vinterkriget i februari 1940. Borgåbon gav inte upp.

 

Han fortsatte sin karriär på en cykel med ett styre för enhandshållning. Och ett mirakel hände: Albin Andersson, sårad i kriget, vann Finska mästerskapet efter kriget. Andersson hade gjort en avgörande frigörelse redan i början av loppet och dragit sin egen takt hela vägen. Han visste att han med en hand inte skulle kunna vinna. 1944 överraskade den krigshandikappade Andersson både de bästa och allmänheten genom att vinna det 75 kilometer långa finska mästerskapet. Han återvände till cykelhandikappade och med sitt finska mästerskap blev han en stor hjälte i sin tid och en minnesvärd cykellegend.

 

Från 1945 och framåt till slutet av 1940-talet och början av femtiotalet var en högtid för svenska cyklister. Svenskarnas seger avbröts på bara två år av Akilles Thorvald Högström, som tog segrarna både 1948 och 1950.

 

1948 deltog cyklisten Thorvald Högström i OS i London men var tvungen att stoppa. I det fyra kilometer långa loppet placerade han elfte i det finska laget. Året därpå deltog Thorwald Högström i ettlopp vid Köpenhamns världsmästerskap, men var också tvungen att stoppa där

 

Ruben Forsblom körde Borgåloppet-ruttrekordet på 1950-talet

 

År 1950 deltog cyklisten Nils Henriksson i världsmästerskapet i Moorslede, Belgien, men var tvungen att avbrytas.

 

Vid Helsingfors-olympiaden 1952 startade cyklisten Ruben Forsblom ett väglopp, men var tvungen att stoppa. Nils Henriksson, däremot, deltog i 4 km banloppet och placerade femtonde.

 

Cyklisten Nils Henriksson deltog i Helsingfors 1952 4-kilometerlaglopp och slutade den 15: e. Vid världsmästerskapet i Luxemburg samma år fortsatte olyckan för cyklisten Nils Henriksson när han måste avbrytas.

 

Vid Lugano-VM 1953 deltog cyklisterna Ruben Forsblom och Nils Henriksson i en roadtrip. Forsblom slutade på 47: e plats och Henriksson slutade. 1954 registrerade Forsblom JOI rekordtiden för den ursprungliga rutten för Porvoo.

 

Världsmästerskapet 1956 hölls igen i Köpenhamn, där Nils Henriksson var tvungen att avbryta vägkörningen.

 

Ole Wackström tävlade i Zandvoort världsmästerskap i Nederländerna 1959, men var tvungen att avbrytas. Vid nästa års VM i Sachsering, Tyskland, var Ole Wackström återigen involverad och placerade 62: e på vägen och 25: e på den 4 kilometer långa banan.

 

 

IMG_3121_edited.jpg

 

 

60-talet Wackström- och Karhu-brödernas tid

 

1961 placerade cyklisten Kaj-Uno Johansson i det 69: e race på världsmästerskapet i Bern, Schweiz.

 

Vid Världsmästerskapet i Heerlen 1967 i Nederländerna deltog cyklisterna Ole Wackström, Yngve Tallsten, Eero Karhu i loppet men slutade inte. Eero Karhu och Ole Wackström avbröt vägbanan. Emellertid var Ole Wackström 21: a i fyra km-loppet. Dessutom var Yngve Tallsten och Ole Wackströn också involverade i partempot.

 

Vid Mexikanska olympiska spelen 1968 placerade Ole Wackström i det 57: e vägloppet och var 16,4 km på banan. I det finska laget placerade Wackström 19: e i lagens tempo.

​

Akilles förare och

Harry Hannus guldålder i Borgåloppet

 

Under de kommande trettio åren, 1953-1983, kom segrarna till Finland, med undantag för ett år, först 1956 gick segern till Sverige. Denna period sammanfaller också med guldåldern för Akilles förare i Borgåloppet historia.

 

Vinnarna av khilles var: 1953 Nisse Henriksson, 1954 Ruben Forsblom, 1955 Juhani Marttinen, 1962 Kaj-Uno Johansson, 1963 Eero Karhu, 1967 Pertti Karhu, 1968 Ole Wackström. Därefter följde regeringen för Harry Hannus, den hela tiden vinnaren av Borgåloppet : 1972 Harry Hannus, 1973 Harry Hannus, 1974 Harry Hannus, 1975 Harry Hannus, 1976 Harry Hannus, 1977 Harry Hannus, 1978 Harry Hannus, 1979 Patrik Wackström, Akilles och igen 1980 Harry Hannus , och fortfarande 1983 Harry Hannus. Hannus vann Borgåloppet totalt nio gånger.

 

70-tal - Namnet på decenniet var Harry Hannus

 

Harry Hannus tävlade i road race 1970 på Leicester World Championships i Storbritannien. Hannus diskvalificerades tyvärr. I lagens tempo slutade det finska laget femtonde.

 

1971, vid Mendrision World Championships i Schweiz, hamnade Harry Hannus tolfte i vägloppet och Ole Wackström var 89. I lagens tempo placerade de sig tionde i det finska laget.

 

1971 ändrades klubbens namn till Borgå Akilles-Porvoo Akilles.

 

Ole Wackström och Harry Hannus tävlade i OS i München 1972. Båda var tvungna att stänga av vägloppet. I lagens tempo var Finlands rankning 18: e.

 

1973 slutade Harry Hannus trevligt sjätte i vägloppet vid VM i San Sebastian, Spanien. Dessutom placerade han i banan på 14,4 km, Lasse Munther var tvungen att stänga vägen i Junior European Championships

Efter sin cykelkarriär blev Ole  en bra tränare, vars uppmuntrande och faderliga tålamod ledde till att han tränade ordentligt och fick många unga människor upphetsade med att cykla. Från hans skyddsvägar växte flera författare och kvinnor till toppen av finsk cykling.

Jag var den första praktikanten var Harry Hannus och hans egen son Patrick och Sixten, som båda tävlade i VM och olympia nivå. Patrick, som hade hårda böcker, vann t.ex. Borgåloppet1979. Sixten bakades dramatiskt av den nordiska mästaren årtionden därefter, när han diskretes som en tydlig vinnare efter ventilationen före mållinjen.

 

Var tränare för det finska laget vid flera VM och OS. Olella hade ett antal "lärjungar", för vilka han delade sin omfattande erfarenhet och stora expertis inom idrottsarallaen. Övriga elever inkluderade. Iiris Karhu, Marek Salermo, Kimmo Karhu, Päivi Karhu. Han fungerade också som tränare för SFI: s cykeldivision under många år.

 

 

München. Året därpå, 1974, var Harry Hannus i det 21: a vägen och 17,4 km-banan vid Montreals världsmästerskap. Magnus Mansner och Lasse Munther deltog i Europamästerskapet Junior i Warszawa.

 

1975-VM hölls i Liège. Harry Hannus avbröt vägbanan och hamnade på 13: e plats. 4 km med spår.

 

Vid Europamästerskapen var Finland representerat av Akilles-laget Patrick Wackström, Magnus Mansner, Frank Högström och Peter Backman: Lagets rankning var i 21: e lagens tempo.

 

Vid OS i Montreal 1976 placerade Harry Hannus 20: e i loppet och 12,4 km i banan. Patrick Wackström placerade sig i den 12: e vägen och 20,3 km-banan i Junior European Championships i Goik, Nederländerna.

 

Harry Hannus, Patrick Wackström och Magnus Mansner deltog i världsmästerskapet 1977 i San Cristobal, Venezuela. Hannus var i ett frysande tillstånd vid den tiden. Han motstått den heta luften utmärkt och var i sitt inslag i den bergiga terrängen. Av de fyra som hade flytt från huvudgruppen missade Hannus en av stigningarna när tävlingens enda svaga ögonblick slutade. Men Hannus plockade upp och nådde dem som hade varit på språng i nästan minuter. Några mil till resan skulle göra honom till en bakad världsmästare. Men Hannus slutade bra på fjärde plats på vägen och var 13: e på 4 km km. Wackström och Mansner stängde vägen. Patrick Wackström var 19,1 km på banan. I det fyra kilometer långa loppet kom det finska laget, Harry Hannus och Patrick Wackström som nummer 13.

 

Vid världsmästerskapen 1978 på Nürnburgring och München lyckades Harry Hannus, Patrick Wackström och Sixten Wackström enligt följande: Harry Hannus slutade som 13: e i road race och 12: e i roadparts tempo tillsammans med Patrick. Patrick Wackström slutade 89: e i vägloppet och sextonde i sitt fyra kilometer långa lopp med sin bror Sixten. blev 89 . Sixten Wackström var också på den 24: e kilometerbanan.

 

Samma år, vid Junior World Championships, slutade Sixten Wackström bra i det 7: e vägen, femte i den 3 kilometer långa banan, och den 12 kilometer långa banan i New York, USA.

 

Vid världsmästerskapet 1979 i Valkenburg, Nederländerna, kämpade Harry Hannus, Patrick Wackström, Sixten Wackström och Magnus Mansner både på vägen och på banan. Harry Hannu var 15: e och Magnus Mansner 85: e. I lagtakt placerade det finska laget Harry Hannus, Patrick och Sixten Wackström 15: e plats.

 

1980-1989 - Hannus, Wackström och Magnus Mansner

 

Akilles Harry Hannus, Patrick Wackström och Sixten Wackström, bekräftade av Tammerforsföretaget Kari Puisto, deltog i OS i Moskva 1980 med Ole Wackström som tränare. Resultatet var tufft på vägen i lagkörning, eftersom Moskva kom på sjätte plats. Det är fortfarande det bästa lagkörningen i finsk cykelhistoria. Hannus placerades i det 12: e vägen, Sixten Wackström måste avbrytas. I lagtempot var Hannus och Wackströms bröder sjunde. I den fyra mil långa loppet var Sixten 11: e T.

 

Vid Nordiska mästerskapen vann Sixten Wackström guld i personliga roadracing 1980 och i 4 000 meter personliga och lagjakt 1984. Vid Road Race Awards 1980 vann han initialt en silvermedalj när han tog bort det är i så fall andra. Detta var den chockerande och orättvisa skandalen från sin tid. Den stora glädjen över segern förändrades till bittert silver. I slutändan vann domstolen när mästerskapet återlämnades till honom, men först år 2000.

 

Året efter, 1981, deltog Akilles Patrick Wackström, Sixten Wackström och Magnus Mansner i världsmästerskapen i Prag och Brno. I lagtakt bildade de det finska laget och placerade 17. Sixten 17 och Patrick W 24 i den fyra kilometer långa banan.

 

Världsmästerskapet 1982 hölls i Leicester. Harry Hannus avslutade i road race 36, Patrick Wackström avstängde Det finska laget Hannus och Patrick Wackström var tvungna att stänga av i lagens tempo. I den 4 km långa banan var Sixten Wackström 28. I det fyra kilometer långa loppet. Det finska laget består av bröderna Patrick och Sixten och tog 16: e plats.

 

1983 deltog cyklister Harry Hannus, Patrick Wackström, Sixten Wackström och Iris Karhu i världsmästerskapen i Zürich och Alterheim, Schweiz. I lagens takt var det finska laget Harry Hannus, Patrick och Sixten Wackström på 11. plats Hannus och Wackström-bröderna var tvungna att stänga av vägen.

 

Harry Hannus, Patrick Wackström och Sixten Wackström, en trio som är bekant för Akilles-cyklister, deltog i OS i Los Angeles 1984.

 

Harry Hannus var 31: e i loppet och Patrick Wackström var 38. I lagens takt var Akilles trio 13. Sixten Wackström var 4: e i 20 km banloppet.

 

Patrick Wackström deltog i världsmästerskapen i Bassano och Giavera del Montello i Italien 1985. I lagtempot placerade det finska laget och Patrick 19. Patrick var tvungen att avbryta vägloppet. I samma tävling placerade Iiris Karhu 65: e plats i kvinnors tävlingslopp, Kimmo Karhu, å andra sidan, deltog i Junior World Championships i Stuttgart och placerade 74th i road race.

 

1986 deltog Kimmo Karhu i Junior World Championships i Marocko och var 101 på väg.

IMG_4299_edited.jpg

De stora vinnarna, Kari Myyryläinen och Kjell Carlström

tid i Borgåloppet

 

1984 återvände Sverige till seger när Erik Nyholmer tog segern. Vinsterna 1986 och 1987 gick också till Sverige, med Peter Jonsson som tog segrarna.

 

Unga Kari Myyryläinen tog den första av sina sex segrar 1985. Myyryläinen vann också 1988, 1989, 1992, 1995 och 1996. Akilles har inte setts bland vinnarna sedan 1983, gjord av Kjell Carlström 1998 i TuULs tröja, 2001, 2002, 2003, 2009 och 2011. Vid den tiden representerade Carlström det nyligen finska kraftlaget TWD-Länken. Akilles uppföddes av Oscar Stenström, TuUL vann 1999 och Marek Salermo 2005 och 2008.

 

Borgåloppets Hellracer Award Den inofficiella Hall of Fame för finsk cykling

 

Nyligen kom vinnarna stadigt från Finland och utomlands. Från utlandet togs segern av Alexander Gingsjö, Sverige 2010, 2012 Janek Tombak, Estland, 2015 Ben Carman, representerande TWD-Länken, från Australien och 2017-vinnaren Sebastiaan Pot, från Nederländerna. 2018 gick segern till Estland, vann Peeter Pung. År 2019 erhölls en vinnare från Porvoo under lång tid och Akilles tog upp och Kerkoos egen son Joonas Henttala tog en klar seger. Henttala representerade IBD Cycling och hans professionella team Team Novonordisk.

 

Borgåloppet har en stor lång historia som firades 2018 under 90-årsjubileet för körning. År 2015 kom Patrick Wackström, vinnare av Borgåloppet, Ari Långsjö, ordförande för Akilles Cycling, med tanken att utveckla Borgåloppet´s rykte med en utmärkelsen som graverade namnen på alla vinnare från 1926 och framåt. Projektet gjordes i tystnad i två och ett halvt år. Målet var att skapa en unik utmärkelsen av internationell standard. År 2018 hedrade Borgåloppet med en ny magnifik utmärkelsen, där alla gamla vinnare är graverade och där de framtida vinnarna graverar sina namn. Priset fick sitt namn efter Raul Hellberg, grundaren av loppet, och Hellracerpriset för att hedra Helracer-cykeln som gjordes för honom på 1930-talet. Priset donerades av Porvoon Energia Oy. Kjell Carlström, Patrick Wackström, Harry Hannus, Kari Myyryläinen och Ruben Forsblom, vinnarna av Borgåloppet hade anlänt till tillkännagivandet.

 

Priset har designats av Jyrki Karvinen från Tammerfors, som är en mästerguldmedarbetare genom utbildning. Han avslutade sin magisterexamen 1988 och sin grundutbildning i gemmologi 1986. Tillsammans med sin fru, en juvelerare, Arja Karvinen, äger han Tampereen Kulta- ja Jalokivipaja Oy. Förutom sitt eget arbete har han sedan 2007 arbetat som lektionslärare på heltid och ansvarig för den yrkesmässiga examen av guldsmed på Tyrvää hantverks- och konstbranschskola. Jyrki Karvinen har blivit känd t.ex. Som skapare och underhållare av den ursprungliga kopian av SM-League Canada Cup, "pojken" efter mästerskapet. Han underhåller och reparerar även Finlands hockeymuseums prisobjekt. Karvinen har också fått Kalle Kaihari i uppdrag att göra ett pris för Tampere House-sångtävlingen, en modell av Näsinneula.

 

IMG_3177.jpeg

Vinnare av det legendariska, Finlands tuffaste internationella lopp i Borgå- Borgåloppets Vinnare sedan 1926

 

. 1926 Raul Hellberg, Akilles

. 1927 Raul Hellberg, Akilles

. 1928 Raul Hellberg, Akilles

. 1929 Raul Hellberg, Akilles

. 1930 Raul Hellberg, Akilles

. 1931 Nils Welin, SWE

. 1932 Raul Hellberg, Akilles

. 1933 Thor Porko, GIF

. 1934 Raul Hellberg, Akilles

. 1935 Arne Berg, SWE

. 1936 Arne Berg, SWE

. 1937 Arne Koivisto, CK-36

. 1938 Arne Berg, SWE

. 1939 Hans Preiskeit, GER

. 1940 Hans Preiskeit, GER

. 1941 Åke Seyffarth, SWE

. 1942 Inga tävlingar under krig

. 1943 Inga tävlingar under krig

. 1944 Inga tävlingar under krig

. 1945 Harry Jansson, SWE

. 1946 Rolf Bernheim, SWE

. 1947 Vilgot Bodin, SWE

. 1948 Thorvald Högström, Akilles

. 1949 Olle Wickholm, SWE

. 1950 Thorvald Högström, Akilles

. 1951 Bengt Fröbom, SWE

. 1952 Bengt Fröbom, SWE

. 1953 Nils Henriksson, Akilles

. 1954 Ruben Forsblom, Akilles

. 1955 Juhani Marttinen, Akilles

. 1956 Ronald Ström, SWE

. 1957 Aatos Sivén, IK-32

. 1958 Paul Nyman, PP

. 1959 Juhani Pirskanen, HV-V

. 1960 Unto Hautalahti, NivU

. 1961 Unto Hautalahti, NivU

. 1962 Kaj-Uno Johansson, Akilles

. 1963 Eero Karhu, Akilles

. 1964 Raimo Honkanen, TuUL

. 1965 Olavi Aalto, Mästare

. 1966 Raimo Honkanen, TuUL

. 1967 Pertti Karhu, Akilles

. 1968 Ole Wackström, Akilles

. 1969 Raimo Suikkanen, LaPy

. 1970 Mauno Uusivirta, TuUL

. 1971 Kalevi Eskelinen, PT

. 1972 Harry Hannus, Akilles

. 1973 Harry Hannus, Akilles

. 1974 Harry Hannus, Akilles

. 1975 Harry Hannus, Akilles

. 1976 Harry Hannus, Akilles

. 1977 Harry Hannus, Akilles

. 1978 Harry Hannus, Akilles

. 1979 Patrick Wackström, Akilles

. 1980 Harry Hannus, Akilles

. 1981 Risto Niemi, TaSi

. 1982 Risto Niemi, TaSi

. 1983 Harry Hannus, Akilles

. 1984 Erik Nyholmer, SWE

. 1985 Kari Myyryläinen, HyPo

. 1986 Peter Jonsson, SWE

. 1987 Peter Jonsson, SWE

. 1988 Kari Myyryläinen, Reynolds

. 1989 Kari Myyryläinen, LeGo

. 1990 Juha Kakko, RantaP

. 1991 Tapio Niemi, TY

. 1992 Kari Myyryläinen, HyPo

. 1993 Pasi Hotinen, HyPo

. 1994 Peep Mikli, EST

. 1995 Kari Myyryläinen, TuUL

. 1996 Kari Myyryläinen, TuUL

. 1997 Esa Skyttä, TuUL

. 1998 Kjell Carlström, TuUL

. 1999 Oscar Stenström, TuUL

. 2000 Andrus Aug, TuUL

. 2001 Kjell Carlström, IF Länken

. 2002 Kjell Carlström, TWL

. 2003 Kjell Carlström, TWL

. 2004 Jussi Veikkanen, TWL

. 2005 Marek Salermo, CCH

. 2006 Mika Nieminen, LaKa

. 2007 Mika Nieminen, LaKa

. 2008 Marek Salermo, Team Velosport

. 2009 Kjell Carlström, TWL / Liquigas

. 2010 Alexander Gingsjö, SWE

. 2011 Kjell Carlström, TWL / Sky Procycling

. 2012 Janek Tombak, EST

. 2013 Paavo Paajanen, TWL

. 2014 Matti Manninen, KoiI / Bliz Merida

. 2015 Ben Carman, TWL / AUS

. 2016 Samuel Pökälä, TWL

. 2017 Sebastiaan Pot, West-Frisia / NED

. 2018 Peeter Pung, Cycling Tartu / EST

. 2019 Joonas Henttala, IBD Cycling / Team Novonordisk

. 2020 Inga tävlingar under coronavirus-kriset

Ole Wackström,

mentor avnya förare

​

bottom of page